BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bauer: Az MSZP azt képviseli, amit eddig elutasított

Azok a feltevések, amelyekre a "Megegyezés" épült, 2008 őszére megdőltek: a növekedés fokozatos élénkülésére nem számíthatunk, nem lehet lemondani az elosztási arányok nagyarányú felülvizsgálatáról. Ezért képviselik a szocialisták ma azt, amit háromnegyed éven át elutasítottak: a munkához kapcsolódó közterhek érzékelhető csökkentését és ennek érdekében más terhek növelését illetve a kiadások csökkentését – írja Bauer Tamás a Népszabadságban.

A súlyos népszavazási vereség nyomán a szocialisták úgy döntöttek: kihátrálnak az egészségügyi reformból, feladják annak központi elemét, a biztosítási reformot és lemondanak az adóreformról is, miután az ingatlanadót már 2007 nyarán félretették. Egyfajta pótreformként 2008 februárjában meghirdették a "Munka, tudás, tulajdon" programot, amelynek az oktatásra vonatkozó része határozottan előre mutat, a másik két eleme viszont fölöttébb vitatható, és nem járul hozzá az ország kulcsproblémáinak megoldásához – írja Bauer Tamás a Népszabadságban.

A 2006-os reformelképzelések feladását - ami explicit módon is megfogalmazódott a miniszterelnök "Megegyezés" című dolgozatában - a liberális reformszándékokkal szembeni ismétlődő retorikai támadások egészítették ki: megvédjük a nyugdíjasokat, elutasítjuk a sokkterápiát stb. A meghátrálás súlyos hiba volt, hiszen olyan időveszteséget okozott, amely egy év elteltével már nem hozható be. A közgazdász szerint látni kell azt is, hogy a meghátrálást a Fidesz reformellenes hosszú menetelése kényszerítette ki, amely a Bokros-csomag és a közmű-privatizáció 1995-ös elutasítása óta tart, és a márciusi népszavazásban tetőzött. Ez igazi történelmi bűn tízmillió magyar ellen. Ha tehát valakinek ma bocsánatot kellene kérnie azért, amit évek óta tesz, akkor az mindenekelőtt Orbán Viktor lenne.

Azok a feltevések, amelyekre a "Megegyezés" épült, 2008 őszére megdőltek: a növekedés fokozatos élénkülésére nem számíthatunk, nem lehet lemondani az elosztási arányok nagyarányú felülvizsgálatáról. Ezért képviselik a szocialisták ma azt, amit háromnegyed éven át elutasítottak: a munkához kapcsolódó közterhek érzékelhető csökkentését és ennek érdekében más terhek növelését illetve a kiadások csökkentését.

Ugyanakkor Bauer szerint a kormány szándékaival szemben két súlyos ellenvetés tehető. Az egyik: az adó- és járulékcsökkentést túlnyomó részben más bevételek növelésével, és csak kis mértékben kiadáscsökkentéssel próbálják ellentételezni. Ez akkor lenne indokolt, ha nem volnának a kiadási oldalon indokolatlan, méltánytalan tételek. De jócskán vannak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.