BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cora, Auchan, Metro: módosuló beszállítói szerződések a GVH fellépése miatt

A Gazdasági Versenyhivatal fellépésének köszönhetően az elmúlt időszakban több kiskereskedelmi vállalkozás is arra kényszerült, hogy módosítsa a beszállítóival kötött szerződéseit.

A GVH még tavaly júliusban lépett fel a Provera Beszerzési Kft, valamint annak tagjai (a Cora áruházakat működtető magyar Hipermarket Kft., a Csemege-Match Kereskedelmi Zrt., Profi Magyarország Kereskedelmi Zrt.) ellen. Ugyancsak eljárás indult az Auchan Magyarország Kft. valamint a Metro Kereskedelmi Kft. szerződéskötési gyakorlatának áttekintésére. A hivatal mindhárom ügyben azt vizsgálta, hogy a vállalkozások megsértették-e a kereskedelmi törvényt, azaz az általuk alkalmazott beszállítói szerződések megkötése során visszaéltek-e piaci erejükkel. A vizsgálat megindulását követően mindegyik érintett kötelezettséget vállalt arra, hogy a versenytörvénnyel és a kereskedelmi törvénnyel összhangba hozza beszállítói szerződéseit.

A Provera vállalta, hogy a 2009. évre beszállítóival kötött szerződéseiben nem szerepelteti a kizárólagos akciótartásra vonatkozó előírást és egyöntetű betűméretet használ. Az Auchan arra tett ígéretet: meghatározza a kapcsolattartás módját, hogy beszállítói kérésre információt kaphassanak termékeik fogyásáról. A Metro akként módosítja beszállítóival a szerződést, hogy abból törli a kizárólagos akciótartásra, a javára fennálló időbeli és mennyiségi korlátozás nélküli visszáruzási jogra továbbá a szállítóváltásból, illetve a szállító programváltásából fakadó kedvezményveszteségek szállító általi megtérítésére vonatkozó pontokat.

Keretben: A versenytörvény szerint, ha az eljárás alá vont vállalkozás kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását összhangba hozza a törvény rendelkezéseivel, és a közérdek hatékony védelme e módon biztosítható, a GVH végzéssel – az eljárás egyidejű megszüntetésével – kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésben a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná.

A versenytörvény szerint, ha az eljárás alá vont vállalkozás kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását összhangba hozza a törvény rendelkezéseivel, és a közérdek hatékony védelme e módon biztosítható, a GVH végzéssel – az eljárás egyidejű megszüntetésével – kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésben a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.