BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többet költenek egészségügyre az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok egészségügyi kiadásai elérik idén a 2500 milliárd dollárt (mintegy 582 ezer milliárd forintot) , azaz a gazdasági teljesítmény 17,6 százalékát - ecsetelték közszolgálati szakértők. Ebből 1200 milliárdot tesz ki a közegészségügy. A kormány most tervezi beterjeszteni egészségügyi terveit.

A CMS (Center for Medicare and Medicaid Services) számításai szerint az egészségügyre fordítandó források a gazdasági teljesítmény arányában egy egész százalékponttal emelkednek. Ez a valaha mért legnagyobb éves kiadásemelkedés - írja a Reuters. Továbbá kiemelték: szerintük 2018-ig folyamatosan emelkedni fog a gazdasághoz mért aránya, egészen 20,3 százalékig.

A recessziónak köszönhetően dagadnak a szegények segítését célzó közegészségügyi programok (mint a Medicaid), míg a magánbiztosítók keretei csökkennek, miután egyre többen veszítik el a munkáltatójuk által biztosított szolgáltatást. Mindez további megfontolandó tényezőket jelent Obama stábjának, aki kampányában megígérte az átfogó egészségügyi reformot.

Jelenleg az Egyesült Államokban költik a legtöbb pénzt a világon egészégügyre, mégis világszerte nem tartják hatékonynak a rendszert, nemzetközi mutatók alapján sem. Korábbi reformpróbálkozások rendre elbuktak a Kongersszusban.

2018-ra a CMS 4400 milliárd dolláros egészségügyi kiadásokkal számol. A közkiadások növekedéséhez az is hozzá fog járulni, hogy a második világháború utáni baby boom nemzedéke eléri a nyugdíjkorhatárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.