BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sem a kormánnyal, sem a Reformszövetséggel nem értenek egyet az önkormányzatok

Az önkormányzati szövetségek szerint nem a rendszer strukturális átalakítása – többek között a képviselő-testületek létszámának radikális csökkentése – jelenti a valódi önkormányzati reformot.

Szerintük az oldhatná meg a hosszú évek óta fennálló gondokat, ha végre újraszabályoznák a települések, megyék feladatait, hatásköreit, s ennek megfelelően határoznák meg a finanszírozásukat.

Mindez a települések, megyék érdekeit képviselő hat testület elnökségeinek tegnapi ülése után derült ki. (A megyei jogú városok nem képviseltették magukat.)

Így az sem meglepő, hogy nem értenek egyet sem a kormány, sem a Reformszövetség őket érintő javaslatainak a többségével. Bár az elképzelések közül néhányat megfontolandónak tartanak.

A szövetségek egy tizenkét pontos kívánságlistát fogalmaztak meg. Ezek egy részét – ilyen a polgármesteri jogállás megerősítése, a feladatkörök újragondolása, az önkormányzatok gazdasági alapjainak megerősítése – feltehetően a kormány is támogatja majd. Hiszen e témakörökben már körvonalazódik a megállapodás a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumában (KÖEF). Ám az önkormányzati képviselők létszámának drasztikus, gyakorlatilag felére történő csökkentését elutasítják.

A Gyurcsány-bejelentés döbbenetes hír volt számukra, hiszen a KÖEF-ben hónapok tárgyalásának eredményeként konszenzus alakult ki abban, hogy a parlamenti képviselők számának a lefaragásával párhuzamosan a települések, megyék esetében is elképzelhetőnek tartanak egy 10-20 százalékos csökkentést.

A cikk és a tizenkét pont teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.