BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Képtelenség a négy napos munkahét bevezetése a közszférában

Gyurcsány Ferenc kilátásba helyezett lemondása ellenére újabb takarékossági javaslatokat készít a kabinet – tudta meg a Világgazdaság.

Tény, hogy a saját maga ellen kezdeményezendő bizalmatlansági indítvány bejelentésekor maga a miniszterelnök is utalt arra: a jelenleginél is radikálisabb lépésekről szóló terveket hagy a kormány az utódjára, Veres János pénzügyminiszter pedig tegnap szintén megerősítette: vannak olyan forgatókönyvek, amelyek súlyosabb gazdasági körülmények között is szavatolják a jelenleg 2,9 százalékra „belőtt” eredményszemléletű hiánycél betartását.

Az újabb szigorítások minden bizonnyal érintik az időskori ellátásokat és a szociális támogatásokat, a legutóbbi értesülések szerint pedig a közszférában négynapos munkahetet vezetnének be. Az egyelőre nem világos, hogy ez a költségvetési szférában dolgozó – a legfrissebb adatok szerint – mintegy 707 ezer főt hogyan érintené, hiszen többek között a tanárok vagy a rendőrök esetében abszurditás lenne a heti négy munkanap felvetése.

„Ha a napi ledolgozott órák számát nézzük, akkor több területen már most sem heti öt nap a munkaidő, hanem hat-hét, olyan sok a munkájuk a közszolgáknak” – jelentette ki lapunknak Fehér József. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének a főtitkára szerint ezért a jelenlegi létszámmal képtelenség ellátni heti négy nap alatt a rengeteg feladatot, megbénulnának például az okmányirodák, a földhivatalok, a fogyasztóvédelmi irodák. Ezért ha elrendelnék a négynapos munkahetet, akkor újabb embereket kellene felvenni, hiszen válság idején még több a teendő. Ez viszont nyilván képtelenség, hiszen ezzel nem megtakarítana az állam, épp ellenkezőleg, többe kerülne a rendszer. Az pedig törvényekbe ütközne, ha heti öt nap munka után csak négyet fizetnének ki.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.