BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moody's: a magyar besorolást alátámasztja a segítség kilátása

A kelet-európai gazdaságok refinanszírozási kockázatainak megítélésében érvényesíteni kell a nemzetközi segítség kilátását, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely szerint az elsőrendű "A3"-as magyar szuverén adósbesorolásnak alátámasztást nyújt az európai uniós támogatás jelentős esélye.

A nemzetközi hitelminősítő 16 oldalas helyzetelemzése szerint Közép- és Kelet-Európát nem lehet úgy kezelni, mintha a térségi országok szuverén hitelképessége egyforma lenne. Ennek megítélésében az egyik alapkérdés, hogy az EU tud-e segíteni.

A cég négy kategóriába sorolta az egyes feltörekvő európai országok adósbesorolásainak szilárdságát. Lengyelország (A2 besorolással), Csehország (A1) és Szlovákia (A1) abba a csoportba került, amelynek osztályzatai a Moody''s meghatározása szerint "jól rögzítettek".

A szintén elsőrendű "A3"-as osztályzattal ellátott Magyarország, valamint Észtország (A1), Litvánia (A2) és Lettország (Baa1) csoportjáról a Moody''s azt írta, hogy e gazdaságok összehasonlítható adósi alapmutatói ugyan "eróziónak vannak kitéve", az érdemi támogatás kilátása azonban alátámasztást nyújt a jelenlegi besorolásoknak, hacsak "nem bizonyul megalapozatlannak" az e támogatáshoz fűződő várakozás.

A Moody''s ugyanakkor megállapítja: számos "szolidaritási mechanizmus" működik az EU-ban, és valószínűtlen, hogy a gondokkal küszködő tagországoktól megtagadnák a segítséget.

A hitelminősítő az elemzésben emellett egyértelműen le is írja: csak azért nem fog leminősíteni egy országot, mert az a rendszerszintű, globális válság közepette, "a szélsőséges mérteket öltő kockázatkerülés miatt" külső pénzügyi támogatásra szorulhat.

A Moody''s a jelentésben egy kategóriába vette a listáján egyaránt még épphogy gyenge befektetői, "Baa3" osztályzattal szereplő Romániát, Bulgáriát és - a még nem EU-tag - Horvátországot, amelyek adósi fundamentumai "ellenállók ugyan", de a besorolásokban lehetséges "bizonyos mértékű kilengés" a nagyon feszes finanszírozási kondíciók, vagy az árfolyamkockázat miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.