BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fizetnek többet a németek

Németország nem hajlandó további kiadásokat vállalni a gazdaság élénkítése érdekében - közölte Angela Merkel.

A kancellár a G20 csütörtöki londoni csúcsértekezlete előtt a Financial Timesnak adott interjúban úgy fogalmazott: "a gazdasági válságot nem az okozta, hogy túlságosan kevés pénzt bocsátottunk ki, hanem az, hogy túlságosan sok pénzt pumpáltunk a piacra, és ez fenntarthatatlan mértékű gazdasági növekedést váltott ki". Merkel szerint tanulni kell a hibákból, és el kell kerülni azok megismétlődését.

Európa legnagyobb országa eddig két év alatt a GDP 4,7 százalékára rúgó gazdaságösztönző intézkedésekre vállalt kötelezettséget. Merkel szerint ezzel országa máris a nemzetközi élmezőnybe tartozik, ugyanakkor külföldön és odahaza is sokan további lépéseket sürgetnek. A G20 találkozón az Egyesült Államok összehangolt élénkítő lépésekre szeretné rávenni a többi vezető ipari országot, ám Berlin - több más európai kormányhoz hasonlóan - ezt elutasítja.

Angela Merkel szerint félrevezető Németországot Kínához hasonlítani csak azért, mert mindkét export-nagyhatalom jelentős folyó fizetési mérlegtöbblettel rendelkezik. Peking sokkal többet tehet a gazdaságélénkítés terén, mivel óriási összegű tartalékokkal rendelkezik, miközben Németország tartalékai az állami eladósodottságot figyelembe véve negatív összegűek - mondta a brit üzleti lapnak. Németországban tavaly egyensúlyban voltak az államháztartás bevételei és kiadásai, és az idei válságévre is csupán 2,5 százalékos GDP-arányos deficitet terveztek, mégis az államadósság szintje nagyobb, mint akár az Egyesült Államokban, akár Nagy-Britanniában.

A német kancellár óvott a túlzott várakozásoktól a londoni G20-találkozóval kapcsolatban. "Új szabályrendszert akarunk kialakítani a globális pénzügyi rendszer számára, és ezt nem fogjuk tudni befejezni Londonban. A gazdasági válságot sem fogjuk tudni megoldani, és a világkereskedelem ügyét sem. Mindenképpen további találkozókra lesz szükség" - fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.