BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakadt a gát: Monaco is feladja az adómenekítőket

A Földközi-tenger partján fekvő nagyhercegség volt az utolsó a – korábban adómenekítések célállomásának tekintett – európai államok sorában, amely jelezte együttműködési hajlandóságát a külföldi pénzügyi hatósági szervekkel.

Korábban Ausztria, Luxemburg, Svájc, Andorra, Szingapúr, illetve Hongkong adta fel az ellenállást, mutatkozott késznek, arra, hogy információt szolgáltasson bankbetétekről, ha azokkal kapcsolatban adócsalás vagy más bűncselekmény gyanúja forog fenn. Ezzel egyidejűleg a luxemburgi miniszterelnök bejelentette, hogy az április másodikán, Londonban tartandó G-20 tanácskozáson egyetlen EU-tagállam sem fog szerepelni az együttműködésre nem hajlandó „adóparadicsomok” listáján.

Az eddig, a banktitok legszigorúbban értelmezett szabályai szerint eljáró országok és pénzügyi központok körében akkor szakadt át az ellenállás gátja, amikor néhány napja Svájc vállalta, hogy külföldi hatóságok megkeresésére kész információt szolgáltatni a bankjaiban elhelyezett összegekről. Monaco ezt követően közölte, hogy tárgyalásokat kezd a pénzmosás elleni globális kampányt irányító Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), tovább az EU intézményeivel és tagállamaival. A nyilatkozat szerint a nagyhercegség vállalja, hogy igazodik a kialakuló nemzetközi normákhoz, mert „nem akar távol maradni a banki tevékenység átláthatóságának megteremtését célzó folyamatoktól”.

Az áttörésről beszámolva a Financial Times emlékeztet, hogy a Cayman-szigetek kormányzata is kész elfogadni az OECD normáit. A terület kormányzata közölte, hogy tárgyalásban áll hét európai állammal (Németország, Ausztria, Belgium, Luxemburg, Csehország, Szlovákia, Svájc) adóügyi szempontból fontos információ kiadásáról. Az EUobserver viszont idézi Jean-Claude Juncker luxembourgi miniszterelnököt, aki felszólította Nagy-Britanniát, hogy a felügyelete alatt álló területeken és szigeteken érvényesítse azokat a normákat, amelyek betartatását London olyan harsányan követelte, Párizzsal és Berlinnel egyetértésben. A szóban forgó pénzügyi központok között említik Guernsey, Jersey és Man szigetet, amelyek különösen alacsony adókkal igyekeznek odacsábítani a gazdagokat és a betéteiket.

A banktitok lazítását célzó kampányuk miatt egyébként Juncker „túlzásokkal, zavaró arroganciával és leereszkedő stílus alkalmazásával” vádolta meg a német és a francia kormányt. „A Berlin és Párizs részéről tapasztalt, útszéli stílus csak a populizmus legsekélyesebb formájából táplálkozhat”, mondta. A luxemburgi politikus szerint egyetlen EU-tagállam – sem országa, sem Belgium, sem Ausztria – nem lesznek rajta az április másodiki, londoni G-20 csúcson várhatóan elmarasztalandó adóparadicsomok listáján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.