BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzlethálózat nyílik a szegényeknek - 70 százalékos árengedmény a szlovén boltokban

Megnyílt annak az üzletláncnak az első boltja, amelyben az alacsonyabb jövedelműek vásárolhatnak, esetenként 70 százalékos árengedménnyel is.

Az „SOS Zadruga” néven megnyitandó hálózatban azokat fogadják, akik a szegénységi küszöb alatti havi jövedelemmel rendelkeznek, amit ott 150 ezer forintnak megfelelő (500 eurós) összegben állapítottak meg. Az üzletek elsősorban alapvető élelmiszereket és tisztálkodási cikkeket fognak árusítani. Eladásra mindenek előtt olyan termékeket fognak kijelölni, amelyeket alacsony árakon be lehet szerezni. Megszervezik például a szavatossági idejük vége fel közelítő élelmiszerek begyűjtését, és átirányítását az új bolthálózat javára. A vásárlásra szóló jogosultságot egy igazolással lehet bizonyítani, elvinni azonban csak bizonyos értékhatárig lehet havonta, a személyes szükségletekkel arányos mértékben.

Az első üzlet megnyitásánál főleg nyugdíjasok jelentek meg nagy számban, akiknek a reáljövedelmei alaposan megcsappantak az euró bevezetését kísérő áremelkedések idején. Szlovénia az euró-övezet egyik leggyorsabban növekvő gazdasága volt az utóbbi két évben, a GDP 2007-ben 6,8 százalékkal emelkedett, tavaly azonban az erősödő nemzetközi válság hatására a konjunktúra itt is alábbhagyott. A Reuters által idézett prognózisok szerint az idén negatívba fordulhat a növekedés, amire 1992-óta nem volt példa Szlovéniában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.