BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb IMF-hitelkeretet vesz fel Törökország

Törökország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvi megállapodásra jutott egy újabb IMF-hitelkert alapfeltételeiről, jelentette pénteken Mehmet Simsek gazdasági miniszterre hivatkozva a török sajtó.

A Radikal című napilap szerint a Törökországnak három évre nyújtandó hitel teljes összege elérheti a 45 milliárd dollárt, más lapok viszont kisebb összegeket említenek. Eredetileg 20 milliárd dolláros hitelről volt szó. Törökország korábbi, 10 milliárd dolláros hitelmegállapodása az IMF-fel tavaly májusban járt le.

Simsek közölte: az ügylet összege fedezi Törökország külső finanszírozási igényeit. Az IMF-fel a készenléti hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokat januárban felfüggesztették a kormányzati kiadásokkal és az adózással kapcsolatos nézetkülönbségek miatt.

Törökország 2001-ben pénzügyi-fizetési válságba került, hazai összterméke (GDP) 8,5 százalékkal csökkent, az IMF támogatásával beindított antiinflációs program összeomlott, a líra 30 százalékkal leértékelődött, a nemzetközi hitelminősítők rontották az ország adósosztályzatát. Azóta a török gazdaság fokozatosan magához tért. Ebben az IMF többmilliárd dolláros hitelei segítették, amelyek szigorú megszorításokkal párosultak. Ezt a fejlődést kapta derékba a gazdasági világválság. Tavaly Törökország hazai összterméke évi átlagban 1,1 százalékkal nőtt, a 2007-es, 4,7 százalékos többlet után. A tavalyi első negyedévben még 7,3 százalékos volt a növekedés éves összehasonlításban, az utolsó negyedévben már 6,2 százalékos a visszaesés. Utolsó adat szerint az ipari termelés februárban negyedével kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.