BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vendégmunkásokra pedig szükség van!

A vendégmunkások számának csökkenése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy hiány keletkezik szakképzett dolgozókból Nagy-Britanniában.

A vendégmunkások hiánya késleltetheti Nagy-Britannia kilábalását a recesszióból - idézi a Financial Times az Ernst and Young Item Club (EYIC) felmérését.

Eszerint a recesszió megszűnése után nem várható, hogy visszatér a bevándorlóknak az utóbbi tíz évben tapasztalt áradata.

Ez pedig nem csupán a GDP növekedésére lesz negatív hatással, de hátráltathatja a gazdaság egyensúlyának helyreállítására irányuló erőfeszítéseket. (A cél a feldolgozóipar súlyának növelése a pénzügyi szolgáltatásokkal szemben.)

Az Item Club elemzői szerint az évi 190 ezer messze túlbecsült érték a bevándorlók tekintetében, mivel már a válság kezdete előtt is bebizonyosodott, hogy a bevándorlók aránya csökken. 2007-ben a külföldről érkező munkások száma 198 ezerre rúgott, szemben a 2004-ben mért 240 ezerrel.

A külföldről Nagy-Britanniába érkező munkaerő fontosságát a lap friss felmérése is alátámasztja. Eszerint a vendégmunkások sikeresebben tartják meg állásaikat a recesszió idején, mint brit kollégáik. Ugyanakkor az elmúlt időszakban sztrájksorozatba kezdetek az olajfinomítók és erőművek brit dolgozói, ezzel tiltakozva negyven lengyel alkalmazott felvétele ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.