BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány tudni akarja, ki kicsoda – Bevezetik a személyi igazolványt Indiában

Az indiai kormány az ország történetének legnagyobb szabású adminisztrációs erőfeszítésére készül: kötelezően be akarja vezetni a személyi igazolványt a szubkontinens 1,1 milliárd lakosának.

Indiában, miként az angolszász jogrendszer hagyományait működtető országok jelentős részében, jelenleg nincs személyi igazolvány. Ez azonban rengeteg nehézséget okoz, például a segélyek szétosztásánál – tudósít a Financial Times.

Sokak szerint az igen nagy bürokrácia is enyhíthető lenne, ha egyszerűen és egyértelműen be tudnák azonosítani, ki kicsoda. Jelenleg ugyanis a különféle kormányzati intézmények külön-külön rendszereket üzemeltetnek az állampolgárok beazonosítására – ezek jelentős részét meg lehetne szüntetni, ha lenne egységes személyi igazolvány.

Montek Singh Ahluwalia, a projekt levezénylésével megbízott kormányzati ügynökség vezetője azt tervezi, hogy 2011-re minden állampolgár zsebében ott lapul majd az új személyi igazolvány.

Vannak, akik azt is remélik a változtatástól, hogy csökkenthető lesz az irdatlanul nagy korrupció. Egyes számítások szerint a kormányzati szociális kiadásoknak például csak 15 százaléka kerül el ténylegesen is a megcélzott kedvezményezettekhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.