BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajba kerülhet az államháztartás - Kritikusak az OTP elemzői

Kritikusak szakértők a kormány hiánylefaragásával és adóterveivel kapcsolatban.

Mindkettőt keveslik az OTP Bank elemzői, az államháztartás forrásigénye szerintük idén 4 százalék fölé mehet a mostani paraméterek mentén, az adórendszer pedig jövőre sem lesz sokkal versenyképesebb uniós összehasonlításban.

A nemzeti bank közelmúltban megjelent előzetes pénzügyi számlája szerint 2009 első negyedévének végén a GDP 4,2 százaléka volt a négy negyedévre visszatekintő finanszírozási igény az államháztartásban.

Míg februárban azt mondhattuk, hogy az államháztartás finanszírozási igényének 2006. negyedik negyedéve óta tartó csökkenése csak a MÁV Cargo privatizációja kapcsán elszámolt egyszeri kiadás (a GDP 0,4 százaléka) következtében tört meg, a 2009-es adatok már számottevő hiányromlásról tanúskodnak. A jelenlegi költségvetési és makrogazdasági paraméterek mellett 4 százalék feletti négy negyedévre visszatekintő hiányokkal kalkulálnak a banki szakértők.

Az államháztartás bruttó, névértéken számított (maastrichti) adóssága a GDP 82,7 százaléka volt 2009 márciusának végén, ami közel 10 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A bruttó államadósság növekedését 90 százalékban magyarázza a devizában denominált adósság átértékelődése (a forint leértékelődése miatt) és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől lehívott hitelek, amelyek nagyobb részben a devizatartalékokat növelték.

A kiadáscsökkentéssel végrehajtott fiskális kiigazítás akkor is az államadósság csökkenését eredményezi középtávon, amennyiben a gazdasági növekedés nem gyorsulna érdemben a jelenlegi 2 százalékosra becsült potenciális szintről. Az adósság átmeneti megemelkedése ellenére az adósságpályát fenntarthatónak ítélik az elemzők.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.