BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keveset vállal Japán emissziócsökkentésben 2020-ra

Az 1990-es kibocsátási szinthez képest Japán mindössze 8 százalékos csökkentést ajánlott fel 2020-ig.

Tokió a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény folytatását célzó decemberi tárgyalásokra tette meg vállalását, amit környezetvédelmi szervezetek máris súlyos bírálattal illettek. Ugyanerre a – 30 éves – időtávra 20 százalékos csökkentést ajánlott az Európai Unió, azzal a kiegészítéssel, hogy a légköri terhelést kész akár 30 százalékkal is mérsékelni, ha ebben más, fejlett államok is követnék.

Az éghajlat védelmét célzó erőfeszítésekhez egyébként az új amerikai kormányzat is jóval pozitívabban viszonyul, amely hajlandó lenne akár 17 százalékos kibocsátás-csökkentést is végrehajtani, mindazonáltal csak – a már eleve emelt – 2005-ös szinthez képest.

Japán vállalásának érdemeit különösképpen csökkenti, hogy az ottani kormány már a kiotói egyezmény keretében is vállalta az üvegházhatású gázok kibocsátásának 6 százalékos leszállítását 2012-ig.



A WWF (World Wildlife Fund) környezetvédelmi szervezet szerint a tokiói kormány a szennyezők befolyása alatt állva hozta meg döntését. Egy Melbourne-i kutatóintézet vezetője kijelentette, hogy Japánnak sokkal radikálisabb vállalást kellett volna tennie, ha hozzá akar járulni az olyan, nagy klíma-gáz kibocsátók megnyeréséhez, mint amilyen Kína és India. A hivatalban lévő kormány döntését az ellenzéki japán demokrata párt is bírálta, amelynek vezetője elképzelhetőnek tartott egy, akár 25 százalékos terhelés-csökkentést 1990-hez képest.

A Reuters szerint mindazonáltal enyhíti valamelyest a japánok szerény vállalása miatti bírálatok súlyát, hogy az előirányzat nem tartalmaz olyan, kompenzációs műveleteket, amelyek keretében Tokió más országoktól vásárolna légköri terhelhetőségi kvótákat. Így például segélyek ellenében Japán kiköthet erdővédelmi és –telepítési vállalásokat a trópusi övezetekben fekvő fejlődő államoktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.