BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A főnöktől is függ, hogy hány órát túlórázunk

Nem csak a beosztástól, a főnöktől is függ, hogy mennyit túlórázik egy alkalmazott. A 24 órás szolgálatot adó hivatások művelői: rendőrök, tűzoltók, kórházi dolgozók gyakran végeznek többletmunkát.

Szociológusok szerint a főnöktől is függ, hol mennyit dolgoznak. Ha egyedülálló a vezető, nem siet haza, így a kollégáitól is elvárja, hogy a nyolc óra leteltével is maradjanak. Látni példát arra is, hogy a munkaadó azért nem engedi túlórázni alkalmazottait, hogy minél több időt tölthessenek szeretteikkel - írta a beol.hu.

A teljes munkaidő hivatalosan napi nyolc, heti negyven óra. Naponta tizenkét órát, vagyis hetente hatvan órát maga a munkáltató vagy a tulajdonos közeli hozzátartozója dolgozhat, illetve azok, akik készenléti jellegű munkakört töltenek be, vagyis az orvosok, rendőrök, tűzoltók, mentők.

A tűzoltóknak 24 órás szolgálat után 48 óra pihenés jár — tudtuk meg Prókai Sándor  századostól, a békéscsabai tűzoltóság parancsnokhelyettesétől. Ez azt jelenti, hogy havonta 10—11 szolgálatot teljesítenek, 240—264 órát dolgoznak. Prókai Sándor elmondta, náluk hetente 48 óra felett számít a munka plusz szolgálatteljesítésnek. Ezt vagy pihenőnappal, vagy pénzzel kompenzálják.

Kárász László vezető mentőtiszttől megtudtuk, náluk is szigorúan betartják a szabályokat, a Munka törvénykönyvének megfelelően maximum napi 12, heti 60 órát dolgoznak.

— Intézményünkben az elmúlt hónapban 3623 óra túlmunkát teljesített 184 dolgozónk. Az egy főre eső túlmunka tehát 19,6 óra volt — mondta dr. Nédó Erika. A békéscsabai kórház orvos igazgatójától megtudtuk, hogy intézményükben a jogszabályok évenként 416 óra túlunkát engedélyeznek. — A túlórákat kifizetjük, a számítás alapját a bruttó alapbér adja. A többletfeladatok általában betegség, szabadság, kötelező továbbképzés miatti hiányzásokból adódnak.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozói több ezer túlórát látnak el évente. Az éppen adódó feladatoktól és eseményektől függ, hogy egy-egy hónapban melyik szolgálati ágra mennyi pluszmunka hárul — mondta el kérdésünkre Pengő Erzsébet. A megyei főkapitányság sajtóügyeletesétől megtudtuk, hogy évente legfeljebb 450 óra túlszolgálatot teljesíthetnek a hivatásos állomány tagjai.

Százötven óráig szabadidő jár a túlmunkáért, azon felül pedig díjazás illeti meg a dolgozót. Az állományilletékes parancsnok a 150 órán belüli túlszolgálat díjazását is engedélyezheti, ha a szabadidő kiadása a szolgálat ellátását veszélyeztetné. A túlóradíj a személyi bér arányában alakul. Ha a túlszolgálat pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, a normál szolgálat kétszeresének megfelelő szabadidő, illetve díjazás jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.