BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államháztartási hiány – Elértük az éves cél 82 százalékát

Csekély mértékű, 1,2 milliárd forintos hiány keletkezett az államháztartásban az előző hónapban, és ez is a társadalombiztosítási alapok számlájára írható.

A központi költségvetésben ugyanis 10,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapoknál pedig 6,4 milliárdos szufficit mutatkozott, míg a tb-alapok 18,3 milliárd forintos hiánnyal zárták a hónapot – adta hírül tegnap a pénzügyi tárca.

Ezzel az államháztartás év eleje óta halmozott hiánya július végére 815,8 milliárd forintot ért el. Összehasonlításképpen: tavaly júliusban az államháztartás – szintén önkormányzatok nélkül – 140,6 milliárd forintos többletet mutatott, az első hét hónapban pedig 581,3 milliárdos deficit halmozódott fel.

A tegnap bejelentett adatokból ennek ellenére is igen nehéz bármilyen tanulságot levonni az év egészére. Főleg, hogy 2009 második fél évétől a PM már nem tesz közzé havi előrejelzéseket, csupán negyedéveseket. Ezek szerint a harmadik negyedév végére az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya megközelíti az 1068 milliárd forintot, amely 337 milliárddal több, mint a tavalyi első kilenc hónap deficitje.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.