BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladnák magukat a kis cégek - "Meg sem éreznénk" beolvadásaikat

Kelletik magukat a kisvállalkozások a nagy cégeknél. Egymással is „szemeznek”, remélve, előbb-utóbb létrejön a fúzió. Felismerik, hogy a túlélésért folyó küzdelemben mentőöv lehet az efféle összefonódás.

Kedvező folyamatot indíthat el, s nemcsak a vállalkozásoknak adhat új lendületet az új elképzelések és ötletek révén, hanem kicsit alakíthat az egészségtelen és bonyolult hazai cégtulajdonosi szerkezeten is – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója.

Az 560 ezernyi társas vállalkozásból mindössze négyezer cég sorolható az egymilliárd forint éves árbevétel fölötti nagyvállalat közé. A 100 millió forintot meghaladó társaságok száma csupán 40 ezerre tehető, míg 200 ezer körüli a cégnek nevezett, hétmillió forint árbevétel alatti klasszikus kényszervállalkozás. Csak az építőiparban 120 ezernyi kisebb-nagyobb társas, illetve egyéni vállalkozás működik, szemben például Ausztriával, ahol e területen tízezernél is kevesebb a cégek száma.

Csaknem minden szektor hasonlóképpen „túlzsúfolt”, így a gazdaság jóformán meg sem érezné, ha a kis társaságok jelentős hányada a nagyobbakba integrálódna és ott folytatná a tevékenységét, segítséget nyújtva és kapva – véli Csorbai Hajnalka.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.