BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína csökkenti az Egyesült Államok finanszírozását

A washingtoni pénzügyminisztérium adatai szerint idén júniusban Kína 3,1 százalékkal, azaz 25 milliárd dollárral csökkentette az általa kezelt amerikai adósság mennyiségét.

Ez az utóbbi kilenc évben a legnagyobb mértékű csökkentés volt.  A BBC szerint az amerikai kormánynak jelenleg Kínával szemben van a legnagyobb adóssága, Kínát Japán és az Egyesült Királyság követi.

Washington költségvetési hiánya az utóbbi hónapokban növekedett az Obama-kormány élénkítő programja következtében. Kínát aggasztja ez a fejlemény, mert attól tart, hogy az ösztönző program inflációt gerjeszt az Egyesült Államokban, csökkentve a dollár értékét.  Amennyiben ez bekövetkezik, a Kína által dollárban birtokolt adósságállomány értéke csökken.

2008-ban a kínai állam 2 százalékkal növelte az általa birtokolt amerikai adósságállomány nagyságát. Elképzelhető, hogy Peking alternatívát keres a dollár helyett külföldi tartalékai számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.