BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezetők álláskeresése: "Más világ van most"

Valóban más világ van most a munkaerőpiacon - idézi a Népszabadság a PSP Siklóssy és Partner Vezetői Tanácsadó Kft. partnerét, Gyorsok Ilonát. Kiemelik: tavaly a cég egy-egy hirdetésére - például egy pénzügyi igazgatói állásra - alig félszáz pályázat érkezett, idén (javarészt az elbocsátások miatt) alkalmanként 150-200 jelentkezővel számolhatnak.

És nem rosszabb képességű szakemberektől válnak meg a cégek: a túléléshez kénytelenek átstrukturálni a szervezeteket, vagy összevonások, felvásárlások miatt szűnnek meg pozíciók - olvasható a lap elemzésében.

A válság persze arra is ürügyül szolgál, hogy megszabaduljanak a kényelmetlen emberektől, például olyanoktól, akik korábban óvatlanul valamelyik befolyásos főnök tyúkszemére léptek.

Az eddig ajnározott emberekben pedig általában munkál a sértettség, miközben igazán nincsenek tisztában a realitásokkal. Mire felismerik, hogy lejjebb kell adniuk kereseti vagy éppen pozícióbeli igényeikből, már annyira el akarnak helyezkedni, hogy a potenciális alkalmazót éppen ez riasztja el.

A tanácsadó cég tapasztalta szerint nagyjából fél év után "eladhatatlanná" válik egy jelölt, mert a munkaadó fenntartással szemléli azt, aki ennyi idő alatt nem helyezkedett el.

A Neumann International tanácsadó cég ügyvezető partnere ezzel szemben kiemeli: az igazán jó vezetők ma is kapósak, nem kell hosszan állást keresniük, és anyagi igényeikből sem kell engedniük. "Ha valakinek gondja van az elhelyezkedéssel, itt az alkalom elgondolkozni azon, milyen készségeket, kompetenciákat érdemes elsajátítania, amelyek válság idején hasznosíthatók - teszi hozzá.

A Hill vezetői tanácsadó cég vezetője szerint akik valóban el akarnak helyezkedni, azok az alapfizetésből is komoly - akár 20-30 százalékos - engedményeket tesznek. Szerintük azonban nem drámai, ha valaki fél-egy évet kivár az elhelyezkedéssel.

"Nincs biztos pozíció, főleg válság idején, és nincs nélkülözhetetlen ember" - óv mindemellett a túlzott biztonságérzettől Gyorsok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.