BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év végi praktikák: hogyan legyünk költséghatékonyak 2010-ben is béren kívüli juttatásokkal?

Mi az, amit fontos tudni a 2010-es Cafeteria szabályokról? Hogyan alkalmazkodjunk az új törvényekhez? Mit lesz érdemes adni jövőre a Cafeteria keretein belül?

Ezek a kérdések foglalkoztatják egyre inkább a munkaadókat a jövő évi költségvetés és HR stratégia kidolgozásakor. Most azonban még 2009-et írunk és a jelenlegi adózási szabályok sokkal kedvezőbbek, tehát érdemes még idén kihasználni, amit lehet.

Tippek: az utalványok lejárati határideje egy év (kivéve kultúra utalvány illetve Wellness utalvány), tehát az ebben az évben megrendelt és a munkavállalóknak ki is osztott utalványok 2010. december 31-ig felhasználhatóak.

A cafeteria szabályzat átrendezésével jövőre is megtakaríthatunk nagyobb adóösszegeket, hiszen akadnak kellemes meglepetések is 2010-ben : a kedvezményes adózású juttatások mellett az internet és a számítógép használat 2010-ben is adómentesen biztosítható a dolgozóknak. A kockázati biztosításokat sem terheli adó a biztosítási díj befizetésekor, illetve a káreseményhez történő kifizetésnél. (Visszavásárláskor a dolgozónak egyéb jövedelme keletkezik mely után személyi jövedelemadót és EHO-t kell fizetnie.)

Újdonság még, hogy a kedvezményes (25%-os adózású) elemeket 2010-ben igénybe vehetik a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai is.

A juttatások fajtáiról és az adóterhekről információs oldalunkon tájékozódhatnak: cafeteria2010.hu

Következtetésként levonható, hogy három közkedvelt elemet (hideg étkezés, csekély értékű ajándék, kultúra utalvány) 97,8%-os közterhei miatt alig fogják használni a munkáltatók a 2010-es juttatási rendszerükben, hiszen közel hasonló terheléssel, de kevesebb adminisztrációval jár a számfejtett bér.

Jó hírek azonban, hogy a hideg étkezés 6.000 Ft-os havi kerete azonban hozzáadódik a meleg étkezés jelenlegi 12.000 forintjához.

Kalkulálja ki a 2010-es megtakarításait a különböző cafeteria elemekkel: cafeteria2010.hu/kalkulator

Az üdülési csekk a jelenleg bemutatott tervek szerint fedezheti 2010-ben a kulturális költségeket.

Előre jelezhető, hogy a csekély értékű ajándék megadóztatása - így gyakorlatilag megszüntetése - hagy majd maga után némi űrt.

Az adómentes elemek biztosan megőrzik 2010-ben is népszerűségüket.

Jó hír az internet utalvánnyal kapcsolatban: az Accor Services Ticket Web internet utalványa újabb fejlődési szakaszba lépett, megjelent az utalvány online formája, amely e-Ticket Web névre hallgat. Előnye, hogy az online hozzáférés jelszóval védett, így nagyon biztonságos és megszűnik az elveszett utalványokkal járó gond. Jelenleg valamennyi munkavállaló, aki eddig utalvány formájában kapta az otthoni internetezésre felhasználható juttatást, mostantól már online is elérheti az internet szolgáltatóknál felhasználható kódot. 2010. január 1-től a Ticket Web utalvány helyett már csak az e-Ticket Web lesz elérhető.

További információk: www.ticketweb.hu

Vajon mi lesz a 25%-os kedvezményes adóteherrel bíró hat elem sorsa?

Sikerült egy olyan mértéket találni a 25 százalékkal, mely még vonzó lehet a munkáltató és a munkavállaló számára, hiszen a munkabérhez viszonyítva nagyon jó aránynak számít, hogy 10.000 Ft költséggel 8.000 Ft elkölthető juttatás adható a dolgozóknak. A cégek egy jó része úgy vélekedik, hogy vállalja ennek adóterheit (például a munkabér munkáltatói költségeinél történő kedvező változások eredményéből), mások a dolgozóiknak adnak az adó mértékének megfelelően kevesebb juttatást. Így munkáltatói oldalról ugyanannyi költséggel működtethetik a cafeteria rendszerüket (bár a havi adózás miatt kicsivel több adminisztrációval.)

További tanulmányokat, szakértői kérdéseket – válaszokat, kalkulátorokat itt találhatnak olvasóink: cafeteria2010.hu/kerdes_valasz

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.