BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harminc éve nem látott szigorúságú bérbefagyasztást tervez Darling

Alistair Darling brit pénzügyminiszter 40 ezer vezető beosztású közalkalmazott bérét fagyasztaná be a 2010-2011-es évre.

A bérbefagyasztás bírákra, vezető beosztású közegészségügyi menedzserekre és általános orvosokra terjedne ki. Ezzel párhuzamosan mintegy 700 ezer középszintű közszolga, közük orvosok, fogorvosok és büntetésvégrehajtási intézetekben dolgozó tisztek 0-1 százalékos béremelésben részesülnének.

A brit pénzügyminiszter bejelentése egyelőre nem érintené a pedagógusokat, az ápolókat és a rendőrtiszteket, ők ugyanis három éves bérmegállapodást kötöttek, amely ebben a következő évben jár le.

Amennyiben megvalósul, harminc éve ez lesz a legerősebb szigorítás, amelyet a brit közszférában életbe léptetnek. Egy a pénzügyminisztériumban dolgozó informátor emellett a BBC-nek úgy nyilatkozott: a lépés felülírja majd a három éves bérmegállapodások utolsó évét. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosok, bírák és egészségügyi vezetők lemondhatnak a nyárra tervezett fizetésemelésről. Az érintett szakszervezetek mindegyik tiltakozott a terv ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.