BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kissé nőttek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak szeptemberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal nőttek, míg tavaly szeptemberhez viszonyítva 3,4 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. szeptemberében az előző havihoz viszonyítva nem változtak, az előző év szeptemberivel összehasonlítva azonban 1,2 százalékkal mérséklődtek.

Az ipari exportértékesítés árai az idén augusztusinál 0,1 százalékkal, a tavaly szeptemberinél pedig 6,5 százalékkal voltak magasabbak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2 százalékos növekedés és 1,3 százalékos mérséklődés között alakultak, és szeptemberben átlagosan az augusztusi szinten maradtak. A kőolaj-feldolgozásban 1,3 százalékkal, míg az élelmiszeriparban, a textiliparban, a gép, gépi berendezés gyártásában, és az egyéb feldolgozóipar és javításban 0,2-0,6 százalék között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 1 százalék közötti havi áremelkedés következett be.

A legnagyobb mértékben a villamos berendezések, illetve a vegyi anyagok, termékek gyártása, valamint a kohászat, fémfeldolgozás árai emelkedtek, 1,5 és 2 százalék közötti mértékben. A fa-, papír- és nyomdaipari árak nem változtak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az augusztusinál. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai ebben a hónapban sem változtak.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a járműgyártás (6,2 százalék), a villamos berendezések gyártása (4,7 százalék), valamint az egyéb feldolgozóipar és javítás (4 százalék) ágazatokban emelkedtek az árak.

A 2008. szeptemberihez viszonyítva 16,7 százalékos árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (3,1 százalék), a textil- és bőriparban (2,2 százalék) és a vegyianyag-, -termék-gyártásban (2 százalék). Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban, illetve a fa-, papír- és nyomdaiparban - az év folyamán először - kismértékű, 0,4 százalékos árcsökkenés mutatkozott. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,8 és 2,8 százalék között alakult.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 2,3 százalékkal estek vissza az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,7 százalékkal, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 7,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 szeptemberben az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,3 százalékos árcsökkenés mutatkozott, a beruházási javaknál az árak 0,7 százalékkal emelkedtek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban nem változtak.

Az előző év azonos hónapjához mérten az árak a beruházási javak gyártásánál 3,3 százalékkal, a fogyasztási cikkek esetében 0,9 százalékkal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban pedig 2,6 százalékkal mérséklődtek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2009 szeptemberében, az elmúlt öt hónapban tapasztalt csökkenés után 0,1 százalékkal, 12 havi összehasonlításban pedig 6,5 százalékkal emelkedtek.

A forint egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,9 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött, míg a 2008. szeptemberivel összevetve az euróhoz mérten 13,1 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva pedig 11,6 százalékkal gyengült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.