BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz környezetvédelmi termékdíj

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága keddi ülésén általános vitára alkalmatlannak találta a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi díjáról szóló törvényjavaslatot.

A honatyák 10 igen, 2 nem és 10 tartózkodó szavazattal vetették el a javaslatot. Igennel a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselői szavaztak.

Az elutasítás indokáról Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke az MTI-nek elmondta:a törvényjavaslatot azért nem szavazták meg a kormányt támogató képviselők, mert a törvényjavaslat szemléletében a korábbiakhoz képest túl nagy és hirtelen fordulatok jelentek meg.

A szocialista képviselő szerint ez önmagában még nem lett volna elég ok a javaslat elutasítására de azt is kifogásolták, hogy az ős- és kistermelők védelmét szolgáló agrárkamarai véleményt sem vette figyelembe a környezetvédelmi tárca és nem építette be a törvényjavaslatba.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényjavaslat tárgyalását megelőzően került a testület napirendjére a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló hat évvel ezelőtt született törvény módosításáról szóló javaslat. Ezt a bizottság általános vitára alkalmasnak minősítette.

A módosításra főként az uniós jogharmonizáció miatt van szükség. Azaz többek között át kell térni a jövedéki termékek adófelfüggesztés mellett végzett szállításánál a Jövedéki Árumozgási és Ellenőrző Rendszerre. Az új informatikai rendszer az eddiginél biztonságosabban teszi követhetővé a jövedéki termékek mozgását az unión belül.

A törvényjavaslat összhangba hozza a nem jövedéki engedély köteles kiskereskedelmi tevékenység végzésének jövedéki szabályait a belső piaci szabályokkal. Például: két liternél nagyobb méretű csomagolásban is lehet ezen túl bort forgalmazni, ha az más törvényekben már rögzített előírásoknak megfelel.

Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyümölcsbor forgalmazásra különös figyelmet kell fordítani, mert az akár a borhamisítás alapanyagául is szolgálhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.