BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

15 százalékkal csökkent az ipari termelés szeptemberben

Az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2009 szeptemberében 15 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés volumene 2009 első kilenc hónapjában 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

Augusztushoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 3,7 százalékkal emelkedett. Az ipari export 2009 első kilenc hónapjában 23,1, szeptemberben 13,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához mérten. A kivitel szeptemberi, jobb teljesítményéhez az is hozzájárult, hogy az előző hónapokkal ellentétben néhány ágazatban (a villamosberendezés-, a vegyianyag-, -termék-, illetve a gyógyszergyártásban) már exportnövekedés figyelhető meg.

A szeptemberi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egynegyedét kitevő járműgyártás kivitele 23,1 százalékkal maradt el a 2008. szeptemberitől. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportját adó számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportvolumene 16,2 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első kilenc hónapjában 15,4, szeptemberben 13,4 százalékkal kisebbek voltak az egy évvel korábbinál – ez elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze. Az ipar január–szeptemberi belföldi értékesítése 13,1, a szeptemberi 16,3 százalékkal csökkent a 2008. azonos időszakihoz képest. 2009 szeptemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent. Az előző havinál kisebb mértékű mérséklődés a 2008. szeptemberi magas bázis ellenére következett be – ebben a hónapban volt utoljára növekedés a termelésben a válság előtt.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 24,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008 szeptemberében, egyrészt a gazdasági válsággal összefüggően lecsökkent energiaigény miatt, másrészt a tavalyinál melegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2009 szeptemberében a 2008. szeptemberi átlagos középhőmérsékletnél 3,1°C-kal többet mértek).

A jelentősebb súlyú ágazatok közül – az előző havi 38,9 százalékos csökkenéssel szemben – a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása 25,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a közúti gépjármű gyártásában nagyobb volt a visszaesés, mint az alkatrészgyártásban. A feldolgozóipari termelés egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,6 százalékkal kisebb volt az előző év szeptemberinél.

Az új exportrendelések 17,6, az új belföldi rendelések 16,9 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2009 első kilenc hónapjában (11,7 százalékos létszámcsökkenés mellett) 10,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.