BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a nettó bér emelkedik, a reálkereset nem

Az év egészében a reáljövedelmek 4-5 százalékos csökkenése valószínű a munkanélküliség emelkedése, a 13. havi nyugdíjak megszüntetése, valamint a családtámogatások nominális befagyasztása miatt – jelezte legfrissebb prognózisában a GKI.

Az Erste Bank együttműködésével készített előrejelzés rámutat: a személyi jövedelemadó sávhatárának év közepi megemelése miatt a nettó keresetek az első félévi 1 százalék helyett július-augusztusban 3,5 százalékkal nőttek.

A reálkeresetek ugyanakkor a gyorsuló infláció hatására május óta folyamatosan csökkennek. Jövőre ugyanakkor a reáljövedelmek stagnálása várható – vélik a szakemberek.



Az elemzés figyelmeztet arra, hogy a munkanélküliség már a harmadik negyedévben két számjegyűvé vált. Az intézet a GDP-előrejelzését ez évre –6,5 százalékon hagyta, míg jövőre stagnálást valószínűsítenek. Hozzáteszik: a magyar gazdaság már túljutott a mélyponton, így negyedéves alapon az év végén már minimális növekedésre is esély van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.