BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dubaj: A Dubai World tartozásait nem garantálja az állam

A dubaji pénzügyminisztérium általános igazgatójának közlése szerint az ország kormány nem vállal garanciát a Dubai World tartozásaira.

Abdulrahman al-Saleh, a dubaji kormány pénzügyminisztériumának általános igazgatója az AP-nek úgy nyilatkozott: a Dubai World hitelezői is okolhatóak a jelenlegi válsághelyzetért.

A vezető illetékes leszögezte, hogy a befektetők a cég projektjeinek ismeretében folyósították a hiteleket és nem azért, mert a Dubai Worldöt állami garancia védi. A tisztségviselő hozzátette: a konglomerátum megalapításától világos volt, hogy önálló vállalatról van szó, amelyet nem garantál a kormány.

Világszerte jelentős eséssel reagáltak a tőzsdék a dubai kormány szerdai bejelentésére, amely szerint befektetései társasága, a Dubai World átszervezéséig hat hónapos türelmi időt kér a cégcsoport 59 milliárd dolláros adósságának törlesztésére. Az európai bankok árfolyamai különösen megszenvedték a bejelentést, hiszen az emírség összesen 80 milliárd dolláros adósságának a becslések szerint mintegy fele európai pénzintézetek kezében van.

Elemzők szerint egyelőre korai lenne azt mondani, hogy maga az emírség vált fizetésképtelenné, ám ha ez következne be, az a legnagyobb államcsőd lenne a 2002-es argentin fizetésképtelenség óta, és napok alatt erodálná a világ tőzsdéin az elmúlt hónapokban elért árfolyam-emelkedéseket.

A Dubai Worldhöz tartozó társaságok közül az ingatlanberuházó Nakheel és a pénzügyi befektető Istithmar helyzete ad okot a legnagyobb aggodalomra. A Nakheel hatalmas adósságokat halmozott föl olyan óriásberuházások megvalósítására, mint a Dubai partjainál lévő, luxusingatlanokkal tarkított, pálma alakú mesterséges szigetcsoport kialakítása. A cég pénzügyi helyzetét az rendítette meg, hogy a globális gazdasági válság következményeként a dubai ingatlanárak a tavalyi csúcs óta a felükre zuhantak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.