BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellendülés - A multik örülhetnek, lemaradnak a kis cégek itthon

A kilábalás kezdetén áll a magyar gazdaság, a kedvező jelek egyre szaporodnak – ez szűrhető le az utóbbi időben közzétett kutatásokból, elemzésekből.

Fordulópontot jelez többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (MKIK GVI) tegnap bemutatott konjunktúrafelvétele is. E szerint 2009 októberében a magyar vállalkozások már több bizakodással tekintenek a jövőbe, mint a megelőző egy év során bármikor.

Ez azt jelenti, hogy a gazdaság elérte a mélypontot, a mutató ugyanis a válság hatására tavaly októberben kezdett szabadesésszerű zuhanásba, a legutóbbi adatok azonban már nem tanúskodnak további csökkenésről. Túláradó derűlátásról viszont szintén korai lenne beszélni. A belső fogyasztás ugyanis a jelek szerint még jó darabig igen alacsony szinten marad, és a fellendülés „szele” csak jelentős késéssel éri el a magyar kisvállalkozásokat – közölte az MKIK tegnapi tájékoztatóján Parragh László elnök.

A fordulópontot igazán egyelőre a nagyobb cégek érzékelik – mondta Parragh, rámutatva: az ezt jelző mutató értéke –11-ről –3 százalékra javult. A mikro- és kisvállalkozások várakozása jóval alacsonyabb értékeket tükröz: –31, illetve –30 százalékról –22-re tudott emelkedni az index.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.