BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Írország: a túlélésért mehet a játék

Írország puszta túlélése lehet a tétje annak, hogy Dublinnak sikerül-e végrehajtania a szükséges kiadáscsökkentéseket – figyelmeztetett tegnap a szigetország pénzügyminisztere.

Brian Lenihan meglátása szerint négymilliárd eurónyi megtakarítási lehetőséget kell még találni a 2010-es költségvetés számára annak érdekében, hogy 12 százalékos GDP-arányos szinten lehessen stabilizálni a deficitet. „A hiány stabilizálása egyértelmű jelet küld majd hitelezőink felé arról, hogy képesek vagyunk megbirkózni a problémáinkkal” – nyilatkozott Lenihan.

Dublini kormánytisztviselők már korábban figyelmeztettek, hogy a kiadások visszafogása nélkül Írország is könnyen a Nemzetközi Valutaalap „karjában” köthet ki, ez még szigorúbb megszorítási kényszert jelentene. A szakszervezetek ugyanakkor szemmel láthatólag nem osztják a kabinet aggodalmait, és korábbi tiltakozó megmozdulásaik után csütörtökre újabb sztrájkot helyeztek kilátásba a közszférában dolgozók fizetéseinek tervezett csökkentése miatt.

Bár Lenihan megígérte, hogy az új szén-dioxid-adón kívül más adószigorításra nem kerül sor a december 9-én elfogadandó büdzsében, a koalíciós partner zöldek újabb elvonásokat sürgetnek. A pénzügyminiszter azonban továbbra is azon az állásponton van, hogy a helyzet megoldását elsősorban a költségvetés kiadási és nem annyire bevételi oldalán kell keresni. Reuters

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.