BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kérünk az EU hitelkeretéből sem

Nem hívja le Magyarország az uniótól a harmadik felülvizsgálat lezárását követően esedékessé vált, a tavaly ősszel indított hitelcsomag fennmaradó egy milliárd eurós részletét.

A pénzügyi tárca hétfő délutáni tájékoztatóján Oszkó Péter – az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek jelenlétében – bejelentette: bár az újabb részlet lehívására hazánknak lehetősége lenne, a javuló piaci finanszírozási feltételek fényében erre egyelőre nem kerül sor.

Mivel az EU-s támogatás két éves időszakra szólt, a még le nem hívott egy milliárd eurós részlet lehívására egészen 2010. november 3-ig lehetőség van.

Hazánk eddig 5,5 milliárd eurónyi pénzügyi segítséges vett igénybe az EU-tól a nemzetközi hitelcsomag keretében.

A tájékoztatón Elena Flores, az EB Gazdasági és Pénzügyi Igazgatóságának igazgatója leszögezte: biztató jel, hogy a költségvetési konszolidáció 2009-ben a GDP arányában 2,75 százalékos javulást eredményezett az államháztartás egyenlegében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.