BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzügyi gondok a dúsgazdag Dubaiban? 59 milliárd dolláros adósság

Dubai pénzügyi helyzete váratlanul vizsgálat alá került, miután egy állami tulajdonú befektetési társaság fél éves haladékot kért adósságai törlesztésére - jelenti a BBC.

A Dubai World (DW) társaság teljes adóssága 59 milliárd dollár.

A DW azt kérte a hitelezőitől, hogy a jövő év májusáig adjanak neki haladékot adósságából a jövő hónapban esedékes 3,5 milliárd dollár összeg törlesztésére.

A DW egyben felkérte a Deloitte globális számviteli csoportot, hogy nyújtson neki segítséget pénzügyi helyzetének átstrukturálására. A BBC szerint a dubai társaságot súlyosan érintette a globális hitelválság és a recesszió.

Világszerte jelentős eséssel reagáltak a tőzsdék a dubai kormány bejelentésére. Az európai bankok árfolyamai különösen megszenvedték a bejelentést, hiszen az emírség összesen 80 milliárd dolláros adósságának a becslések szerint mintegy fele európai pénzintézetek kezében van. Elemzők szerint egyelőre korai lenne azt mondani, hogy maga az emírség vált fizetésképtelenné, ám ha ez következne be, az a legnagyobb államcsőd lenne a 2002-es argentin fizetésképtelenség óta, és napok alatt erodálná a világ tőzsdéin az elmúlt hónapokban elért árfolyam-emelkedéseket.

A Dubai Worldhöz tartozó társaságok közül az ingatlanberuházó Nakheel és a pénzügyi befektető Istithmar helyzete ad okot a legnagyobb aggodalomra. A Nakheel hatalmas adósságokat halmozott föl olyan óriásberuházások megvalósítására, mint a Dubai partjainál lévő, luxusingatlanokkal tarkított, pálma alakú mesterséges szigetcsoport kialakítása. A cég pénzügyi helyzetét az rendítette meg, hogy a globális gazdasági válság következményeként a dubai ingatlanárak a tavalyi csúcs óta a felükre zuhantak.

További részletek a pénteki Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.