BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: Washingtonból már látják, hogy jó pályán haladunk

Bajnai Gordon elégedetten foglalta össze azokat az értékeléseket, amelyeket a Washingtonban kapott a magyar állam pénzügyi helyzetének rendeződése kapcsán. A miniszterelnök amerikai látogatásának végén, december 4-én Washingtonban exkluzív interjút adott a Duna Televíziónak.

„Washingtonból már látják, hogy jó pályán haladunk, még ha az otthoni mindennapi gyötrelmek miatt ez nem is mindig látszik” – mondta Bajnai Gordon. A korábban „befelé forduló, a veszekedések miatt érdemi változást elérni nem tudó országhoz képest most egy olyan országot dicsértek itt vezető amerikai politikusok, az alelnök, a pénzügyminiszter és mások, amelyik nem a probléma része a világban, hanem a megoldások része, azokhoz tesz hozzá”.


 
Arra a kérdésre, hogy miért érdeke Magyarországnak az afganisztáni katonai jelenlét bővítése, Bajnai azt válaszolta, hogy „azért kell most többen odamenni, hogy aztán gyorsabban kijöhessünk”. A terrorizmus fészkeinek felszámolása nélkül az egész világon „folyamatos kiszolgáltatottsággal, mondhatom életveszéllyel néznénk szembe” – figyelmeztetett.
 
„Nagyon nagy ellenszélben” készült a költségvetés - mondta a kormányfő. Bajnai Gordon pénzügyi adatokkal ecsetelte, hogy az általa vártnál is sokkal gyorsabban szilárdult meg a külföldi befektetők bizalma a magyar állam hitelképességével szemben. Kifejtette: a magyar polgárok milliói „alhatnak nyugodtabban karácsonykor”, többek között a devizahitel-kamatok csökkenése miatt, még akkor is, ha az idén kevesebb ajándék kerül a karácsonyfa alá.  „Továbbra is ezt a következetes, őszinte, takarékos politikát kell folytatni, amit elkezdtünk” – mondta a miniszterelnök.
 
Bajnai Gordon a Fidesz vezető külpolitikusával, Martonyi János volt külügyminiszterrel egy időben látogatott Washingtonba. „Véletlen, hogy egyszerre vagyunk itt – mondta Bajnai –, de az nagyon fontos, hogy le tudjunk ülni egy asztalhoz és tudjunk beszélni.” Hozzátette: Martonyi Jánost rendkívül tiszteli. A miniszterelnök szerint az amerikai társadalom több mint kétszáz éves sikerét is az szavatolja, hogy a politikai vetélytársak össze tudnak fogni a legnagyobb ügyekben. „Ideje, hogy Magyarországon is megtanuljuk ezt, és van is rá példa, ilyen a transzatlanti szövetség támogatása” – emlékeztetett. Kiemelte: ez egy nagyon fontos szimbólum, aminek nagyon örül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.