BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilábalás kockázatokkal

Az egyre kisebb ipari visszaesés a kedvező külső konjunktúrának köszönhető

Az exportra alapozott lassú fellendülést jósolnak szakértők a magyar ipari termelők számára, miközben még mindig csökken a rendelésállomány. Az idei visszaesést még jó ideig emlegethetjük.

Októberben az előzetes jelentéssel összhangban 12,9 százalékkal zsugorodott a múlt év azonos hónapjához képest az ipari termelés – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Ez tavaly november óta a legkedvezőbb adatnak számít, főleg, ha a kevesebb munkanapot is számításba vesszük (ezt kiszűrve 10,8 százalékos a csökkenés).

Az ágazat exportja 11,3 százalékos tizenkét havi zsugorodást mutat, de ha nem az egy évre visszatekintő mutatót nézzük, akkor a tavaly decemberi zuhanás óta emelkedő trend bontakozik ki.

A gyenge év eleji számok miatt azonban az első tízhavi átlag még így is –20 százalék. A korábban a legnagyobb visszaesést mutató járműgyártás idei legjobb eredményével –7,4 százalékot ért el, míg a másik meghatározó exportcikkcsoport, az elektronika 14,2 százalékkal szűkült.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.