BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisegítették a szupergazdag olajbirodalmat

Dubaj 10 milliárd dollár támogatást kapott egyesült arab emírségekbeli társállamától, Abu Dzabitól a Dubai World állami vállalat adósságtörlesztéseinek megkönnyítésére.

A tízből 4,1 milliárd dollárt a Dubai World holdinghoz tartozó Nakheel ingatlanfejlesztési társaság hétfőn esedékes tartozásának kiegyenlítésére fordítanak. A fennmaradó 5,9 milliárdot pedig a Dubai World kamatfizetési kötelezettségeinek teljesítésére és az üzletmenet fenntartására - közölte hétfőn a dubaji pénzügyi kormányzat.

Abu Dzabi azonnali segítségén túl az Egyesült Arab Emírségek központi bankja is jelezte, hogy kész támogatni a helyi bankokat.

A hétfői adósságtörlesztési határidő közeledtével a világ tőzsdéin nagy figyelemmel követték a Perzsa-öböl partján kibontakozó fejleményeket.

Az esedékessé váló részlet teljesítését a dubaji hitelképesség próbájaként értelmezték a piacok világszerte, és megnyugvással vették tudomásul, hogy az arab állam kiállja a próbát: hétfőn a bejelentésre emelkedésnek indultak az ázsiai tőzsdék és zárásra sokat ledolgoztak napi veszteségeikből. Nyugat-Európában erősödéssel indult a kereskedés és felfelé mutattak a New York-i határidős indexek is.

Elemzők szerint a BUX-ra és a forint/euró árfolyamra is hatott a dubaji bejelentés; a budapesti tőzsde vezető indexe 0,61 százalékot erősödött nyitáskor, az eurót pedig 271,93 forinton jegyezték hétfőn délelőtt tíz órakor a péntek délután hat órai 273,13 forint után.

Dubaj november 25-én sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy halasztást kér a Dubai World adósságára. A cég adósságállományát különböző becslések 30 és 60 milliárd dollár közé teszik.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi tagállamához képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, hatalmas értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését.

A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma is szinte elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Dubai World, amely a három meghatározó állami óriásvállalat legnagyobbika az Investment Corporation of Dubai és a Dubai Holding előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.