BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább estek a kiskereskedelmi eladások

Októberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások harmadik éve tartó csökkenése.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009 első tíz hónapjában 4,7, októberben 7,5%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009 októberében a kiskereskedelmi eladások 0,6%-kal mérséklődtek az előző havihoz képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első tíz hónapjában 5907 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből októberben 641 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16%-a az üzemanyag-, 15%-a a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24% volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2009 első tíz hónapjában 3,7, októberben 5,5%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi eladásai 0,4%-kal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva. 2009. októberben az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 5,5%-kal maradtak el a 2008. októberitől.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tíz hónapban 8,1, októberben 12,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem októberi eladásai 1,3%-kal maradtak el a szeptemberitől.

2009. októberben szinte minden üzlettípusban csökkent a forgalom – az előző év októberihez mérten továbbra is jelentős mértékű volt a visszaesés az iparcikk jellegű vegyes (25,6%), valamint a bútor-,
háztartásicikk-, építőanyag- (17,7%) üzletekben.
Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első tíz hónapjában kismértékben (0,3%) emelkedett, októberben viszont 1,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. októberben tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27
tagállamában átlagosan 0,9, az eurózóna országaiban 1,9% volt az előző év azonos havihoz képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint Belgiumban és Svédországban 4%-ot meghaladó
növekedést regisztráltak, a balti államokban továbbra is jelentős mértékű volt a csökkenés.

2009 októberében folytatódott – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első tíz
hónapjában 40,1%-kal mérséklődött, októberben a felére esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.