BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eurózónát féltik Görögországtól

A költségvetési hiányok elszabadulása az eurózóna tagországaiban gyengíti a közös pénz hitelét és veszélyezteti a monetáris unió kohézióját - írja egy európai bizottsági munkaanyagra hivatkozva a Der Spiegel.

Az uniós pénzügyminiszterek számára készült dokumentum szerint a növekvő egyensúlytalanságok az eurózóna egésze számára súlyos problémák forrásaivá válhatnak. A brüsszeli szakértők elsősorban Görög-, Ír- és Spanyolország költségvetésének az állapota miatt aggódnak, és felhívják a figyelmet a romló versenyképesség és a növekvő államadósság kombinációjából következő veszélyekre.

Az Európai Bizottság igyekezett elhatárolódni a Spiegel jelentésétől, amely szerinte "szenzációhajhász" módon mutatta be a görög deficit jelentette kockázatokat, nem tükrözve megfelelően az ügyben elfogadott brüsszeli álláspontot.

Az államkötvénypiac mai fejleményei alapján úgy tűnik, hogy a befektetők sem aggódnak különösebben a görög államcsőd lehetősége miatt. Athén ma legfeljebb öt milliárd euró értékben szándékozott ötéves adósságpapírokat kibocsátani, ám egy óra alatt 16 milliárd eurós jegyzési igény gyűlt össze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.