BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai EBRD-alelnöknek ajánlja Verest

Betartotta korábban tett ígéretét, s a londoni székhelyű EBRD egyik alelnökének ajánlotta Veres János volt pénzügyminisztert a kormányfő – értesült több megbízható forrásból is a Népszabadság.

Amikor a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Andor Lászlót jelöli uniós biztosnak, egyúttal bejelentette azt is, hogy „jelentős nemzetközi feladatra” fogja felkérni Veres Jánost. Bajnai közölte: konkrétumokat csak akkor fog mondani, ha „megnyílik” a pozíció. Az EBRD-vel kapcsolatos híreket ekkor nem kívánta kommentálni.

A volt tárcavezető jelenleg a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosként is rálátással bír az EBRD-ben is fontos szerepet játszó területre, ráadásul tudatosan készül is a nemzetközi szerepvállalásra, nemrégiben nyelvvizsgát is tett.

Az EBRD-alelnökökről a bank elnöke, Thomas Mirrow dönt. A Népszabadság információi szerint Mirrow és Bajnai már egyeztetett Veres lehetőségeiről, az EBRD első embere pedig informálisan jelezte: örülne egy magyar jelöltnek. Lapunk több forrásból is úgy tudja, hogy a magyar miniszterelnök azóta írásban is Veres Jánost ajánlotta az EBRD egyik alelnöki posztjára.

A lap forrásai szerint a jelölésnek komoly esélyei vannak, az ügyben azonban már a londoni székhelyű intézmény vezetősége a döntéshozó, a magyar diplomácia „csak” lobbizni tud. Lapunk úgy tudja: egy-két héten belül pont kerülhet az ügy végére. A kinevezés azonban még nem lefutott, sok múlik a következő időszak háttértárgyalásain is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.