BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanadó: újabb kudarc

Fellélegezhettek a nagy értékű vagy több ingatlannal rendelkezők tegnap, az Alkotmánybíróság ugyanis megsemmisítette az ezekre az év elejétől kivetett 0,25 és 0,5 százalék közötti adót.

Döntését, ahogy azt sejteni lehetett, az adóalap bizonytalanságával indokolta a taláros testület. Szerintük kimeríti a jogbizonytalanság fogalmát, hogy az adózóknak egy olyan területen kell maximum tízszázalékos hibahatárral, önbevallással „belőniük” az adóalapot, ahol nem ritkák a 30-40 százalékos eltérések sem.

Bár a kormányalakításra esélyes Fidesz számtalanszor hitet tett az új adónem megszüntetése mellett, kérdés, mekkora örömmel fogadják az AB döntését. A költségvetésből kieső mintegy 50 milliárd forint pótlására ugyanis a jelenlegi kormánynak már nem sok esélye van, igaz, zárolásokkal még megőrizhető a hiánycél.

Maga a vagyonadó kérdése is a jövőre marad: szakemberek szerint ugyanis egy értékalapú ingatlanadó bevezetésére szükség van. Kérdés, hogy sikerül-e megtalálni azt a szűk mezsgyét, amely a tetemes költségeket felemésztő egyedi értékbecslés és a jogbizonytalanság között húzódik.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.