BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Luxusadót” vetnek ki a bérből élőkre az USA-ban?

Az amerikai szakszervezetek és 190 képviselőházi demokrata honatya ellenében igyekszik keresztülvinni az úgynevezett Cadillac adó bevezetését az egészségügyi reform keretében Barack Obama elnök.

Az államfő és a szenátus demokrata többsége által támogatott elképzelés szerint 40 százalék extra adót vetnének ki minden olyan a munkaadók által fizetett egészségbiztosításra, amely egyénenként meghaladja a 8500, páronként pedig a 23 ezer dollárt évente. A képviselőházi demokraták és a munkavállalók szerint azonban ez éppen a bérből és fizetésből élő középosztályt sújtaná a leginkább.

A kongresszus két kamarája közötti ellentét komoly feladat elé állítja Nancy Pelosit, a képviselőház demokrata elnökét, akivel éppen az előtt közölte preferenciáit az államfő, hogy megkezdődött volna a kérdésről rendezett demokrata konferencia.

A Cadillac adótól összesen 150 milliárd dolláros pluszbevételt remélnek a támogatói tíz év alatt, miközben az egészségügyi reform összköltsége az előzetes számítások szerint ezer milliárd dollárt fog kitenni ugyanebben az időszakban. A képviselőház a szenátussal ellentétben azonban az évi egymillió dollárnál többet kereső párokra kivetett 5,4 százalékos különadóval teremtené elő inkább a hiányzó forrást.

Obama eredetileg még januári évértékelő beszéde előtt szerette volna tető alá hozni az egyezséget, de a képviselőházi honatyák ellenállása miatt ez most kétségessé vált. Megértjük, hogy a Fehér Háznak megvan a saját ütemterve, de különösen adóügyi kérdésekben kell óvakodnunk az elhamarkodott döntésektől – fogalmazott a Cadillac adót ellenző egyik képviselő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.