BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb számlagyár bukott le: 650 millió forint áfával tartoznak

Több mint 650 millió forintnyi áfa megfizetésével adós az a számlagyár, melyet a napokban buktatott le a pénzügyőrség.

Az adócsalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozás során több magánszemély lakásán, könyvelő irodákban és gazdasági társaságok székhelyén tartott házkutatások alkalmával 2 budapesti és 13 vidéki – Pest és Veszprém megyét érintő – helyszínen végzett házkutatás során több ezer oldalnyi könyvelési anyagot, fiktív számlákat és cégiratokat, számlatömböket, bankszámlakivonatokat, több számítógépet és egy komplett számítógépes kishálózator foglaltak le.

A vámnyomozók kezére került a rendszer lelke, a fiktív számlák előállítására szolgáló „számlagyár” elnevezésű szoftver is.

A bizonyítékok kiértékelése után kiderült, hogy a családtagok részvételével legálisan alapított négy vállalkozást használt fel a gyanúsított, egy 46 éves Pest megyei férfi.

Tevékenysége során a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2005 óta összesen 62 gazdasági társaság, magánszemély, alapítvány, egyéni vállalkozó nevében és részére állított ki több mint 1500 fiktív számlát, melyeken főként szabás-varrás-ruhakészítés és építőipari tevékenység szerepelt.

A fiktív számlák összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot, melynek több mint 650 millió forint áfatartalmával a gyanúsított nem számolt el. A bűncselekmény fő gyanúsítottját előzetes letartóztatásba helyezték.

A nyomozás során kiderült, hogy a számlakiállító cégek költségszámlái is valótlanok. A fiktív számlák kiállítására azért került sor, hogy a számlabefogadók a könyvelésekben költségként tudják elszámolni, ezáltal azok áfatartalmát jogosulatlanul igényelték vissza. Ennek következtében a nyomozás következő szakaszában vélhetően 60-nál is több további gyanúsítottat vonhatnak be az ügybe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.