BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A legrosszabbon túl vagyunk, de a legjobbon is"

A Közép- és kelet-európai országokban kirobbant válság a bécsi nemzetközi gazdasági összehasonlító (WIIW) intézet véleménye szerint 2009 végén túljutott a mélyponton.

"A legrosszabbon már túl vannak, de sajnos a legjobbon is" - kommentálta a térségre vonatkozó aktuális prognózist a WIIW szakértője. Peter Havlik az ORF-nek elmondta: a gazdaságkutatók erre az évre stagnálást várnak a régióban, a növekedés csak 2012-ben indul be, a válság kezdetéhez képest alacsonyabb szinten. A térség országainak növekedési előnye Nyugat-Európával szemben várhatóan 2 százalékpont lesz.

A WIIW szerint a recesszió mélyebben sújtotta Kelet-Európát, mint feltételezték, a legnagyobb terhet a Baltikum és Magyarország érezte. A válság a várakozásoknak megfelelően tovább élezte a régió munkaerőpiacainak a helyzetét és radikálisan csökkent a külföldi tőkebefektetések (FDI) aránya.

Az osztrák vállalatok befektetési tevékenysége tavaly radikálisan csökkent. A tavalyi első háromnegyed évben osztrák cégek csak 0,7 milliárd eurót fektettek be a Kelet-európai országokban. 2008 azonos időszakában ez az összeg még 7,6 milliárd euró volt. Ezzel az osztrák befektetési hajlandóság az 1998-as szintre zuhant vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.