BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Chikán: A korrupció a török időkig vezethető vissza - Videó

Chikán Attila a VOSZ ülésén a gazdaság kibontakozásának lehetőségeiről beszélt.

Chikán Attila elmondta: az egészséges gazdaságpolitika elveit szeretné felvázolni, konkrét intézkedések megnevezése nélkül. A magyar gazdaság beteg, ez ma tény. Fontos figyelembe venni, hogy több rétegű válságot élónk át, ennek vannak történelmi elemei. Ennek egyik része az előző rendszerből adódó túlzott elosztás, valamint a feketegazdaság, amelyet legalább a török időkig vissza lehet vezetni. Valamint a mostani gazdasági válság.

Chikán leszögezte: csak az a gazdaságpolitika lehet eredményes, amely a tényezőket külön kezeli, hiszen eltérő megoldást igényelnek ezek a problémák.

Az elmúlt időszakban fiskális kényszer alatt állt a gazdaság, a reálszféra lehetőségeit beszűkültek. Magyarországon sok illúzió élt arról, hogy mire vagyunk képesek a rendszerváltás után - ezekkel mostanra leszámoltunk. Hibás az erős és gyenge állam szembeállítása, a válság értékelése azt mutatja, hogy legalább annyira állami válság ez, mint a piac krízise. Fontos, hogy tiszta képet alkossunk a helyzetünkről és ne maszatoljunk a saját megítélésünket illetően, hiszen az országban jelentős az információhiány, sok minden el van kendőzve: a lakosság nem tudja, mint jelent svájci frankban hitelt felvenni, nem érti, mi az infláció.

Emellett gond lehet a "gyógyulással" is, a munka megbecsülése nem megfelelő, holott a helyzet javításának kulcsa a munka - ahogyan ezt Demján Sándor is említette. Chikán Attila leszögezte: jelentős fordulattal jó eredmények érhetőek el, bár nem vagyunk könnyű helyzetben. Fontos, hogy a politikai ígéretek számoljanak a realitásokkal, mert még egy csalódás súlyos következményekkel járna az országra nézve. Termelés nélkül nem lehet egészséges gazdaságpolitikát csinálni, bár fontosak a fiskális és monetáris kérdések is.

Matolcsy Györggyel egyetért abban, hogy két kulcsa van a növekedésnek: az egyik a fenntarthatóság, a hosszú távú fejlődés. Ehhez elengedhetetlen az adórendszer átalakítása, a lényeg, hogy a növekedés ne menjen a stabilitás rovására. A kis- és középvállalkozások támogatása kulcskérdés, mivel a polgári Magyarország létrehozásához a középosztály megerősítésére van szükség. Nem kell átalakítani a globális gazdasághoz viszonyunkat, hiszen az egészséges gazdaságpolitika önmagától kialakítja a megfelelő egyensúlyt.

Ami a foglalkoztatást illeti: munkahelyteremtésre és képzett munkaerőre van szükség. A szociális és gazdasági szempontok itt találkoznak, így egyszerre segíthető a növekedés és javítható a szociális helyzet. Ehhez azonban teljesen más oktatási rendszerre lenne szükség, hiszen a rendszer egészét tekintve leépült, így nem felel meg a mai igényeknek. Értékteremtő foglalkoztatás a cél, nem a foglalkoztatottság minden áron történő növelése, tartós sikert exportorientált fejlesztéssel lehet elérni. Ez nem feltétlenül jelent kivitelt, hanem azt, hogy a hazai termelő is a külföldihez hasonló színvonalú terméket állítson elő.

A felkapaszkodás kulcsa az innováció, amelyre nagyságrendekkel kevesebb forrást fordítunk, mint kellene. Az innováció pedig nem csak a high-tech, hanem a hagyományos iparágakat is érinti.

Számos kérdésben egyetértenek a szakértők, ilyen a bürökrácia csökkentése, de kérdés, hogy ez a konszenzus hogyan tud beépülni a politikába? A rendszerváltás óta eltelt idő tanulsága, mit jelent, ha a rövid- és hosszútávú érdekek szembekerülnek egymással. Sok fájdalmas intézkedés van hátra, amely megfelelő kommunikációt és a társadalom bevonását igényli. Jelenleg is tanulási folyamatban vagyunk, ezért a tévedés lehetősége fennáll. Nem lehetünk passzívak, létezik mozgástér a globális gazdaság tekintetében is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.