BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.

Ennek értelmében a közalkalmazottak fizetését jelentősen csökkentik, és három évre befagyasztják, az áfát idén másodszor, ezúttal 21-ről 25 százalékra emelik, a nyugdíjkorhatárt pedig szintén a jelenlegi 53 évről 67 évre emelik fel. Megszűnik a 13. és 14. havi bér és -nyugdíj is.

Görögország óriási közhivatalnoki állománya, amely jelenleg a teljes munkaerő 13 százalékát foglalkoztatja, a felvételi stop miatt fokozatosan csökken. Athén eltörli a rövid lejáratú munkaszerződéseket is és sok száz elavult állami testületet számol fel - jelenti az FTD.

Az athéni kormánynak a 2012-es költségvetési deficitet a GDP 3 százaléka alá kell szorítania. Tavaly a hiány még 13,6 százalékot tett ki.  Ugyanakkor a görög szakszervezetek harcot hirdettek a kormányuk ellen. "Válaszul az utcára fogunk menni" - jelentette ki Spyros Papaspyros, az állami alkalmazottak szakszervezetének főnöke. Szerinte az athéni kormány tervei "szükségtelen és igazságtalan" támadás a foglalkoztatottak ellen.

Olli Rehn, az EU monetáris ügyekért felelős biztosa szerint az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi bank Görögországgal folytatott tárgyalásai a következő napokban lezárulnak. A lap szerint a gyors megoldás reménye már csütörtökön érezhető megkönnyebbülést eredményezett a piacokon.

Jelentősen csökkentek a görög, portugál és spanyol kölcsönök után felszámított kockázati felárak, ami lehetővé teszi az országoknak, hogy olcsóbban jussanak pénzhez. Az euró és a részvénypiacok szintén erősödtek. "Bizonyos fellélegzés érzékelhető a piaci szereplők körében" - hangoztatta Glenn Marci, a DZ Bank elemzője. Hátszelet kapott a piac az Olaszországból érkező pozitív hírek hatására is: Róma kereken 7,7 milliárd eurónyi tőkét gyűjtött a pénzpiacon, ami azt jelzi, hogy Olaszország gazdasági pozíciója viszonylag erős.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.