BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedek óta a legizgalmasabb brit választás jön

A várakozásoknak megfelelően május 6-ra írta ki a parlamenti választásokat Gordon Brown brit miniszterelnök.

Nagy-Britanniában évtizedek óta a legizgalmasabbnak ígérkezik a mostani megmérettetés: bár a közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki konzervatívok az esélyesebbek a győzelemre, előnyük a kormányzó Munkáspárttal szemben folyamatosan apad, és könnyen elképzelhető, hogy egyikük sem szerzi meg a parlamenti helyek többségét.

Elemzők attól tartanak, hogy egy ilyen – 36 éve nem látott – forgatókönyv veszélybe sodorná a költségvetési konszolidációt, és ennek akár az ország hitelminősítése is a kárát láthatja.

A kampány egyik fő vitatémája alighanem éppen a költségvetés rendbetételének a mikéntje lesz. Alistair Darling pénzügyminiszter szerint a 2011 márciusáig tartó idei pénzügyi évben a hiány elérheti a 163 milliárd fontot, vagyis a GDP 11,1 százalékát.

A Munkáspárt a deficitet négy év alatt felezné meg, de költségvetésének két héttel ezelőtti bemutatásakor Darling kevés részletet árult el ennek mikéntjéről. Mindössze a korábban a tervezettnél kisebb összegű hitelfelvételről beszélt és arról, hogy 2012–13-ban a közigazgatás hatékonyságának javításával 11 milliárd fontos faragna le a teljes, 730 milliárdos állami kiadásokból.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.