BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infláció, alapkamat - Mi várható?

Romló inflációs kilátások ellenére is mérsékelték kamatvárakozásaikat a magyar piacot figyelő szakértők. Többségük negyed százalékpontos kamatvágásra számít az MNB hétfői ülésétől – derült ki a Reuters hírügynökség felméréséből. Huszonhárman voltak ezen a véleményen, míg négyen azt tartották valószínűbbnek, hogy változatlanul hagyja a monetáris tanács az irányadó rátát.

Év végéig további 25 bázispontos mérséklést valószínűsítenek, míg egy hónappal ezelőtt úgy vélték, a mostani lehet az utolsó kamatvágás. Ezzel 5 százalékosra mérséklődhet az alapkamat decemberre a mostani 5,5 százalékos szintről. Akár 4,5 százalék is lehet az alsó fordulópont, de ezt Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője például csak akkor tudja elképzelni, ha erős marad a globális kockázati étvágy, illetve az új kormány gazdasági lépései is a kockázati prémium mérséklődése irányába hatnak. A CIB Bank elemzői pedig azt jelezték a Reutersnek, hogy ezúttal szerintük a monetáris tanács is bizonytalan a fordulópontot illetően.

Tovább romlottak viszont az idei inflációs kilátások, átlagosan 4,4 százalékos drágulást jósolnak a szakértők a márciusi felmérésben mondott 4,2 százalék helyett. Ez is mutatja, hogy egyetértenek az elemzők a jegybankkal: nem a pénzromlás a legnagyobb akadálya a kamatcsökkentésnek, hanem a befektetői hangulat. A tendencia azonban nem nevezhető jónak, fél éve még bőven a jegybanki cél alatti inflációt jósoltak a szakemberek 2010 decemberére, most viszont már 3,5 százalékra teszik az utolsó havi ütemet. Csak 2011-ben megy le éves átlagban 3 százalék alá a fogyasztói árindex.

Az átlagnál jóval pesszimistább Kondrát Zsolt, 90-100 dollár körüli olajárral és 15 százalékos gázáremeléssel számol. Kicsit javult az első negyedévre jelzett GDP átlaga is, a jövő évi növekedésre vonatkozó prognózis pedig 2,6 százalékról 2,9-re emelkedett. Ez évre változatlanul stagnálást jósolnak a megkérdezettek. Ez abból jöhet ki, hogy az év első felében még negatív, a másodikban már pozitív adatok érkezhetnek.

A bruttó hazai termék tekintetében azonban az egy évvel ezelőtti helyzethez képest már az is nagy előrelépés, hogy nem változik a konszenzus olyan drasztikusan egyik hónapról a másikra. Kiemelik azonban a CIB Bank elemzői, hogy a bizonytalanság még mindig nagyon nagy, jelenleg jobbára csak spekulálni lehet. Abban bíznak, hogy a kormányalakítás és az IMF-fel történő megbeszélések lezárultával, május-júniusban már tisztább képet alkothatunk a gazdasági pályáról.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.