BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Juncker: Az EU egyfajta tömegverekedéshez hasonlít

Jean-Claude Juncker, az euróövezet vezetője élesen kritizálta az európai politikusokat, mivel szerinte hiányzik az összefogás a közösségből.

Véleménye szerint az EU tagállamainak csúcspolitikusai maguk a felelősek azért, hogy az Európai Unió tekintélye kedvezőtlen a polgárai szemében. "A nagy sikereket agyonbeszéljük, ám újabb sikerekre képtelenek vagyunk, mert nem vagyunk büszkék az elértekre" -  hangoztatta a Financial Times Deutschlandnak (FTD) adott interjújában Jean-Claude Juncker.

"Ahhoz szoktunk hozzá, hogy egyre azt bíráljuk, ami nem megy". Az ilyesfajta vita révén a polgárokban olyan kép alakul  ki, hogy az EU "inkább egyfajta  tömegverekedéssel egyenlő, semmint azzal, hogy (benne) harmonikusan jól kijönnek egymással. Ezzel magyarázom az európai kedvetlenséget" - fejtegette az eurózóna általában higgadt vezetője.

Juncker élesen bírálta az EU államok csúcspolitikusait, beleértve Angela Merkel német kancellárt és Nicolas Sarkozy francia elnököt. Attól tart ugyanis, hogy nem nőhet fel új, Európa-párti politikusi generáció, ha "a mostani generáció nem ébred annak tudatára, hogy a közös dolgokat hangsúlyozza,  a különbségeket jelentéktelenebbnek tüntesse fel" - figyelmeztetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.