BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érdekli a befektetőket a választások eredménye

A tavalyi -29,5 pontos szint után idén -2,5-re javult a DISI, vagyis a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Befektetői Hangulat Mutatója – derült ki a kamara legfrissebb konjunktúra-jelentéséből. Ez a mutató 2008-ban még +7,9 ponton állt.

Az összesen 174 – német és más külföldi érdekeltségű – vállalat körében végzett felmérés szerint a német befektetők javuló gazdasági feltételekről számoltak be, a befektetők főként a munkaerőpiacot meghatározó tényezők – mint például a munkavállalók képzettsége és motiváltsága – tekintetében elégedettek.

Ugyanakkor változatlanul nagy az elégedetlenség a német befektetők körében a bürokrácia, a korrupció elleni küzdelem és a közbeszerzések átláthatóságának terén. A gazdaságpolitika legélesebben kritizált területei pedig továbbra is a magyarországi adórendszer és az adóterhek maradtak.

Mindezek ellenére jó hír, hogy az előző évhez hasonlóan 80 százalékos azon beruházók aránya a megkérdezettek körében, amelyek ma is újból Magyarországra hoznák beruházásaikat.

A közelgő választásokkal kapcsolatban egyébként három válaszadó közül kettő úgy nyilatkozott, hogy az áprilisi választás eredménye "egyáltalán nem" vagy "alig" befolyásolja a beruházási döntéseit.

Említésre méltó azonban az a tény, hogy a Bajnai-kormány munkáját jónak ítélő vállalatok közül egy jövőbeni Fidesz-kormány alatt 30 százalékuk csökkentené beruházásait, és csupán 6 százalékuk növelné azt. A Bajnai-kormánnyal elégedetlenek közül viszont a Fidesz alatt 38 százalékuk bővítené beruházásait, és csupán 3 százalék fogná vissza azokat.

Magyarországra eddig egyébként csaknem 63 milliárd eurónyi működő tőke érkezett, ezen belül egyre fontosabb szerepet játszik az újrabefektetett jövedelem. Utóbbiból a német befektetők átlagon felül, 50 százalékkal részesedtek az elmúlt 10 évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.