BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tömi tele a gazdák zsebét az EU

A közös agrárpolitikának (kap) a jövőben a piaci zavarok kezelésére és a vidéki foglalkoztatottság fenntartására kell törekednie, nem az árak és termelési kvóták szabályozására – hangoztatta egy konferencián az EU mezőgazdasági biztosa.

Dacian Ciolos szerint a gazdáknak a keresleti és kínálati viszonyokhoz kell igazítaniuk termelésüket. Ugyanakkor nem szabad megengedni, hogy a hirtelen piaci zavarok egész ágazatokat tegyenek tönkre – tette hozzá a román biztos.

Példaként említette a tejágazatban tavaly hozott (sokak szerint eleve elkésett és túlságosan gyenge) válságkezelő intézkedéseket, amelyek nem térítik el Brüsszelt a tejtermelési kvóták fokozatos megszüntetésének tervétől.

A kap újabb, 2013-tól esedékes reformjának vitái során éles harc várható a határozottabb beavatkozást pártoló államok (élükön Francia- és Lengyelország) illetve a szabad piac hívei (Nagy-Britannia, Svédország stb.) között. Ciolos szerint az ő feladata a különböző táborok közötti kompromisszum kialakítása.

A reform során a támogatások tagállamok közötti egyenlőbb elosztását is el kell érni - tette hozzá az agrárbiztos. Példaként említette, hogy jelenleg Görögországban hektáronként átlagosan több mint 500, míg Lettországban alig 100 euró segélyt kapnak a termelők.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.