BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúszik az EU-ülés a német pénzügyminiszter rosszulléte miatt

Csak vasárnap este érkezik Brüsszelbe Thomas de Maiziere német belügyminiszter, akinek a rosszullét miatt kórházba szállított Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter helyét kell átvennie az uniós országok pénzügyminisztereinek eurómentő válságtanácskozásán - közölték vasárnap német források.

A váratlan fejlemény miatt a miniszteri értekezlet a jelek szerint jelentősen elhúzódik, hiszen a tanácskozás célja - annak a pénzügyi mechanizmusnak a kidolgozása, amely a közös pénzbe vetett nemzetközi piaci bizalom megszilárdítására lenne hivatott - elérhetetlen a német fél tevékeny részvétele nélkül.

A tanácskozást záró sajtótájékoztatót eredetileg este 6 órára tervezték, de jóval később sem volt még semmi jele annak, hogy közeledne a végkifejlet.

Schäuble állapotáról időközben annyit közöltek, hogy eszméleténél van, és a körülményekhez képest jól érzi magát.

Az euróövezet állam-, illetve kormányfői szombatra virradóra - brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon - döntöttek úgy, hogy a mechanizmus kidolgozása érdekében még vasárnap üljenek össze mind a 27 EU-ország pénzügyi tárcavezetői, és a hétfő reggeli tőzsdenyitás előtt álljanak elő közös határozatukkal. Ez a kiszivárgott tervek szerint olyan pénzügyi alap létrehozását jelentené, amelyből szükség esetén ki lehet segíteni a fizetési nehézségekbe ütköző euróövezeti országokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.