BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar dilemma: adócsökkentés, vagy megszorítás?

Vélemény-rovatában tekinti át a Wall Street Journal Orbán miniszterelnök múlt héten bejelentett akciótervének ellenmondásait. Elismeri a 2009-es megszorító kormánypolitika eredményeit, megértéssel szól Orbán személyi jövedelemadót csökkenteni kívánó törekvéséről, ugyanakkor kételyeinek ad hangot avval kapcsolatban, vajon a hitelt felvevőkre átterhelt bankadó nem fojtja-e meg csírájában a magyar gazdaság növekedését.

A WSJ-cikk szerzője a nemzetközi sajtóban szokatlan empátiát tanúsít Orbán Viktor növekedésösztönző tervei iránt, mégha azok lazítanak is a fiskális fegyelmen. Szerinte a 2010-re tervezett költségvetési hiány a maga GDP-arányos 4,5 százalékával így is messze alattamarad a 12 százalékos angolnak, de még a 10,6 százalékos amerikainak is.

A kormány akciótervéről részletesen itt olvashat!

Megérti az új kormány szándékát, hogy csökkenteni akarja a munkabért terhelő elvonásokat. Szerinte is elfogadhatatlan – pontosabban nyíltan adócsalásra ösztönző –, hogy a munkavállalók kevesebb mint felét viszik haza annak, amibe a munkadójuknak kerülnek. Az akcióterv adóegyszerűsítő szándékával kapcsolatban elismeri: lehet költségvetési bevételt növelő hatása.

A szerző szerint az egész növekedésre bazírozó Orbán-tervnek a bankadó az Achilles-sarka. Az által. hogy a kormány 1400 százalékkal megemeli a bankok nyereségadóját, alkalmasint lenullázza azok hitelezési hajlandóságát. Márpedig bankhitel nélkül aligha fog beindulni a gazdasági növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.