BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-vezér: Óriási tűzerőre van szükségünk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) novemberig 250 milliárd dollárral, 1000 milliárd dollárra akarja növelni akarja erőforrásait, olyan biztonsági hálók kiépítésére, amelyek révén elkerülhetők lennének a jövőbeni pénzügyi válságok.

A Financial Times értesülése szerint ahelyett, hogy a válságokra feltételekhez kötött hitelcsomagokkal reagálna, az IMF azt akarja, hogy előre történjék megegyezés a finanszírozásról, mégpedig az egyes országokra szabottan, annak érdekében, hogy a piacon ne keletkezzen pánik az egyes országok finanszírozási nehézségeinek hatására.

"Még a válságtól mentes időszakban is segítheti a krízis elkerülését egy jelentős alap, amely erőteljesen közbeléphet baj esetén" - nyilatkozta Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója a brit pénzügyi lapnak. "Csak azért, mert a finanszírozási szerep csökken, ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségünk óriási tűzerőre" Egy 1000 milliárd dolláros alap helyes válasznak tűnik" - tette hozzá.

A terv megvalósításában a G20-ak elnöklő Dél-Korea is segédkezik. Szöul egyébként a saját, 2008-as monetáris válságának tanulságait használta fel az elképzelés kialakítására, két évvel ezelőtt az ország veszélyes likviditáshiányt élt át, annak ellenére, hogy semmilyen fundamentális gond nem terhelte Dél-Koreát. Shin Hyun-song, a koreai elnök nemzetközi gazdasági tanácsadója szerint a most tervezett biztonsági háló feladata, hogy megakadályozza az olyan likviditási spirálok kialakulását, mint amelyet a Lehman Brothers 2008-as összeomlása idején tapasztaltak.

Az elképzelés szerint megrajzolnák az egyes országok kockázati görbékét. A kevésbé kockázatos államok olyan, magasabb státust kapnának, mint az arany hitelkártyával rendelkező banki ügyfelek, vagyis gyakorlatilag feltételek nélkül kaphatnának hitelt, még mielőtt a válság kitör. Minél kockázatosabb egy ország finanszírozása, annál szigorúbb követelményeket szabnának a hitelnyújtáshoz.

Eswar Prasad, az IMF kínai divíziójának volt vezetője, a Cornell Egyetem tanára viszont úgy látja, hogy ez az elképzelése csak egyik helyről a másikra tolná át a problémákat, hiszen ha egy ország bajba kerül, a Valutaalap pedig nem találja a hitelezésre alkalmasnak, akkor mindenképpen nyomás alá kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.